Запис: 067 16 16 101, 063 34 65 482 м. Львів. Україна, пр. Чорновола 16В/68. (ЖК AVALON)

Погіршення пам’яті - найпоширеніші причини

Пам’ять використовується для зберігання та отримання інформації. Однак бувають ситуації, коли мозок не справляється із функцією запам’ятовування та відтворення певних даних. Таке порушення пам’яті може мати психогенне або органічне походження.


Симптоми

Проблеми з пам’яттю характеризуються втратою здатності запам’ятовувати інформацію та зменшенням ресурсу пам’яті. Вирізняють короткотривалу та довготривалу пам’ять. Відповідно, можуть виникнути порушення кожної з них.

У разі розладів із короткочасною пам’яттю, пацієнти з труднощами згадують події, які сталися за останні кілька хвилин або годин.

При проблемах із довготривалою пам’яттю, важко згадувати події, що мали місце в більш далекому минулому (наприклад, кілька років тому).

У деяких випадках проблеми із пам’яттю виражаються у спотворенні подій, які відбулися. Для ілюстрації можна навести приклад сімейної подорожі на море ― у пацієнта з проблемами може скластися враження, що хтось із членів родини не був у такій поїздці, тоді як насправді людина супроводжувала пацієнта на той момент.

Причини

Причиною погіршення пам’яті може бути:

Багатозадачність ― це процес одночасного виконання багатьох завдань. Людський мозок налаштований від природи на виконання 1—2 завдань під ряд, однак в сучасному світі людина змушена здійснювати кілька справ одночасно. Це погіршує роботу мозку та провокує проблеми з запам’ятовуванням.

Прийом ліків - якщо Ви прочитаєте інструкцію практично до будь-яких ліків, то побачите у розділі “побічні ефекти” розлади пам’яті. Тому варто обмежити прийом деяких лікарських засобів, якщо у вас не виникає особливої потреби їх вживати, адже навіть таблетка від болю може спровокувати зниження пам’яті.

Поганий сон - Відомо, що для правильної роботи мозку йому потрібен регулярний відпочинок. Здоровий сон має тривати з 22:00 до 7:00. Людина повинна зайняти вертикальне положення, вимкнути всі джерела світла та звуку. Перед сном рекомендується провітрити приміщення. Недостатній сон провокує ситуацію, коли мозок не відпочиває та поступово перестає правильно виконувати свої функції. Як наслідок з’являється забудькуватість.

Депресія - Наявність захворювань нервової системи чи депресія дуже негативно впливає на пам’ять та когнітивні здібності людини. Порушення концентрації означає, що велика кількість інформації не усвідомлюється, тому її неможливо згадати через деякий час. Це провокує різке погіршення пам’яті та навіть психічні розлади.

Деменція є найважчим ступенем порушення процесів пам’яті. Характеризується появою прогресуючих симптомів, розладів вищих функцій мозку. Порушення стосуються великої кількості когнітивних функцій, включаючи мислення, орієнтацію, пам’ять, підрахунок, розмову, які суттєво ускладнюють повсякденне функціонування. Якщо ви забуваєте імена близьких або не можете пригадати елементарних речей, варто звернутися за допомогою до медиків.

Інші можливі причини когнітивних порушень:

  • печінкова недостатність;
  • ниркова недостатність;
  • відсутність достатньої кількості вітамінів групи В, особливо В1 і В12;
  • захворювання щитовидної залози;
  • інфекції нервової системи (викликані, наприклад, ВІЛ);
  • абсцеси та субдуральні гематоми головного мозку;
  • пухлини головного мозку.

Проблеми з пам’яттю в молодих людей можуть бути результатом недотримання здорового способу життя.
Порушення сну у дітей.

Лікування

Людям, які помічають проблеми із запам’ятовуванням, перш за все слід проаналізувати свій спосіб життя. Якщо ви зловживаєте алкоголем, приймаєте ліки (снодійні, заспокійливі) — це може бути причиною проблем із пам’яттю.

Також подібне порушення може бути симптомом різних захворювань. Небезпечна ситуація, коли пацієнт не підозрює про свої проблеми із пам’яттю, оскільки це може бути початком хвороби Альцгеймера.

Під час медичної консультації, як правило, проводиться бесіда з пацієнтом та членами його родини. Якщо в родині були випадки погіршення пам’яті — повідомте про це лікаря отоларинголога, це може мати велике значення для подальшої діагностики. Важливо проаналізувати тривалість симптомів, їх динаміку та можливі супутні симптоми. При пухлинах головного мозку лікар направляє на комп’ютерне обстеження. У таких випадках найчастіше потрібно робити МРТ головного мозку.

Після проведення обстеження та аналізів лікар-оториноларинголог встановлює діагноз та призначає лікування.

Дані для запису: