Запис: 067 16 16 101, 063 34 65 482 м. Львів. Україна, пр. Чорновола 16В/68. (ЖК AVALON)

Біль у спині та як з ним боротися

Біль у спині є частою скаргою пацієнтів, він може відчуватись від шиї до куприка, хоча найпоширенішим є біль у попереку (люмбаго). У більшості випадків біль не викликаний чимось серйозним і, як правило, протягом декількох тижнів або місяців інтенсивність його зменшується.


Біль у спині є частою скаргою пацієнтів, він може відчуватись від шиї до куприка, хоча найпоширенішим є біль у попереку (люмбаго). У більшості випадків біль не викликаний чимось серйозним і, як правило, протягом декількох тижнів або місяців інтенсивність його зменшується.

Причини болю в спині

  • ішіас – подразнення нерва, що проходить від хребта до стоп, може спричинити біль, оніміння, поколювання, слабкість у попереку, сідницях, ногах і стопах;
  • протрузія або кила диску – коли міжхребцевий диск тисне на сусідній нерв, часто цей стан виникає внаслідок фізичного навантаження. Як правило, біль в спині супроводжується іншими симптомами (оніміння, слабкість або відчуття поколювання, порушення функції тазових органів та інші)
  • травма хребта –злам хребця, розрив зв’язки
  • “неспецифічний” біль – часто є наслідком поганої постави або незручного підняття чогось, може бути спричинений незначною травмою або пов’язаний з тривалим стресом чи депресією, трапляється без видимих причин
  • “механічний” біль в спині (біль походить від суглобів, кісток або м’яких тканин у хребті та навколо нього), спричинений хворобою Бехтерева, спондилолістезом чи іншими станами
  • інфекційна причина болю
  • синдром кінського хвоста – стан, коли на рівні попереково-крижового відділу хребтамножинно стискаються нерви
  • деякі типи раку такі як множинна мієлома (тип раку кісткового мозку)

Запобігання болю в спині

 

Попередити біль у спині важко, але деякі поради можуть допомогти зменшити ризик:

  • регулярно виконуйте вправи для укріплення м’язів спини та розтяжки
  • залишайтеся активними щодня – регулярні фізичні вправи можуть допомогти зберегти міцність спини
  • уникайте тривалого сидіння
  • правильно і обережно піднімайте важкі або об’ємні речі
  • перевіряйте свою поставу та позицію під час сидіння, коли користуєтесь комп’ютерами, планшетами чи дивитесь телевізор
  • комфортно спіть – переконайтеся, що матрац та подушка правильно підібрані
  • залишайтеся у формі – надмірна вага може збільшити ризик розвитку болю в спині
  • ходьба, плавання, йога та пілатес є популярними і ефективними методами профілактики болю у спині.

Лікування болю у спині

Лікування можна проводити тільки після консультації лікаря. Міорелаксанти – препарати з доведеною ефективністю, призводять до зменшення болючих спазмів у м’язах спини. Слід пам’ятати, що у них є низка побічних ефектів такех як сонливість, запаморочення, погіршення зору, а це впливає на керування автомобілем, велосипод, роботу із електричними механізмами. Дози потрібно підбирати індивідуально.

Знеболюючі, найчастіше це нестероїдні протизапальні препарати (НПЗЗ), вони зменшують локальні запальні зміни, добре знеболюють. Мають ряд побічних дій, тому підбираються групи препаратів та дози індивідуально.

Метаболічні препарати показані для покращення мікроциркуляції та трофіки нервової і м’язевої тканини.

Антихолінестеразні засоби, вітаміни групи В – це препарати, які стимулюють відновлення функції нервів.

Часто виникає потреба у заняттях з реабілітологом, він навчить правильно виконувати вправи для зміцнення м’язів спини та поліпшення постави, вправи на розтягування.

Фізіотерапевтичні процедури (електрофорез , електронейростимуляція) ефективні у поєднанні із медикаментозним лікуванням.

Психологічна підтримка актуальна у випадках тривалого хронічного болю, вона допомагає краще впоратися з болем у спині, змінивши своє ставлення до свого стану.

Хірургічне втручання, як правило, розглядається лише в невеликій кількості випадків, коли біль у спині викликаний певними патологічними змінами, такими як кила чи протрузія міжхребцевого диску, злам хребця, і інші методи лікування не ефективні.

Хоча це може бути важко, але залишайтесь позитивними і усвідомлюйте, що ваш біль повинен зменшитись. Люди, яким вдається залишатися позитивними, незважаючи на біль, як правило, швидше відновлюються. Гарного Вам Дня!

 

Дані для запису: